۱۳۹۲ مهر ۲۱, یکشنبه

رژیم بدون گلوتن، بدون کیسئین Gluten Free, Casein Free



در ادامه بحث رژیم درمانی برای برطرف کردن یا تخفیف علایم آتیزم (اوتیسم)، امروز کمی بیشتر رژیم بدون گلوتن، بدون کیسئین را بررسی می کنم.

سابقه تحقیقات در زمینه ارتباط اختلالاتی همچون آتیزم (درخودماندگی) و اسکیزوفرنی با رژیم غذایی به  دهه 1960 میلادی بازمی گردد زمانی که دکتر دوهان (Curtis Dohan) متوجه شد در بین ساکنان جزایر جنوبی اقیانوس آرام میزان ابتلا به اسیکزوفرنی به میزان قابل ملاحظه ای پایین تر از متوسط ابتلا در سایر نواحی است. نتیجه تحقیقاتش او را به این تئوری رساند که رژیم غذایی این مردم که شامل مقدار اندکی گندم و لبنیات است نقش موثری در این مهم دارد. به عقیده دوهان برخی افراد دارای نقص ژنتیکی می باشند که به واسطه ی آن قادر به هضم و جذب کامل گلوتن(Gluten) و کیسئین (Casein) نمی باشند. لازم به ذکر است که گلوتن پروتئین موجود در گندم و سایر غلات مثل گندم، چاودار و بلغور است و کیسئین پروتئین شیر و سایر محصولات لبنی است. بر اثر هضم ناقص گلوتن و کیسئین سطح پپتید (peptide) موجود در خون بالاتر از معمول است و دوهان این را عامل بروز رفتارهای اسکیزوفرنیک می دانست. پپتید ها که در واقع نوعی پیوندهای شیمیایی متشکل از اسیدهای آمینه هستند ممکن است دارای خواص مخدر هم باشند. رابطه بین مصرف گلوتن و کیسئین و آتیزم، اول بار در سال 1991 توسط کیل ریشلت (Kalle Reichelt) مطرح شد. مطالعات بیشتر در این زمینه این نتایج را به دست داده است: پپتیدهای با قابلیت مخدر به خصوص پپتیدهای حاصل از هضم ناقص گلوتن و کیسئین قادر به عبور از دیواره رگهای دستگاه گوارش هستند و میتوانند خود را به سیستم عصبی رسانده و به آن آسیب برسانند. ریشلت ادعا کرد که مصرف بالا و طولانی مدت غذاهای حاوی گلوتن و کیسئین باعث انباشت پپتیدهای مخرب ، ایجاد اشکال در روند رشد مغزی و مهارتهای اجتماعی و نهایتا ایجاد اختلالاتی چون آتیزم و اسکیزوفرنی می شود. و در این خصوص رژیم بدون گلوتن، بدون کیسئین را تجویز کرد.
رژیم بدون گلوتن، بدون کیسئین طرفداران و مخالفان خود را در بین افراد صاحب نظر دارد. بیشتر مخالفان این نظریه پزشکان و دانشمندان مرتبط با علوم مدرن پزشکی و دارویی هستند که وجود هرگونه رابطه ای را بین دستگاه گوارش و اختلالات عصبی مردود می دانند. از سوی دیگر تحقیقات بسیار زیادی هم موجود است که وجود این رابطه را تصدیق می کند و شواهد بسیاری در دست است که حاکی از تاثیر مثبت این رژیم در درمان یا تخفیف علائم آتیزم می باشد. از موافقین این نظریه پزشکان نچروپت (naturopath) و همیوپت (homeopath) و همه افراد طرفدار استفاده از روشهای درمانی طبیعی ، هستند.
حال چه باید کرد؟ آیا انجام این رژیم به نفع کودکان آتیستیک است؟
به قول معروف "الغریق یتشبث به کل الحشیش" انسان در حال غرق شدن به هر خس و خاشاکی چنگ می زند. ما والدین کودکان آتییستیک حکم همان غریق را داریم. می خواهیم به همه طرف چنگ بیندازیم و هر چیزی را که می تواند کمکی به حل مشکل فرزندمان کند پیدا کرده و امتحان کنیم. از آنجا که سابقه تحقیقات دراین زمینه بیش از 30 ،40 سال نیست و این مدت زمان بسیار کوتاهی است که بتوان در مورد یک روش درمانی نظر قطعی اعلام نمود، من معتقدم که والدین باید نسبت به امتحان روشهای جدید دید مثبت داشته باشند و از طریق آزمون وخطا به روشی برسند که بهترین نتیجه را در فرزندشان پدید می آورد. از یاد نبریم که انواع  مختلف آتیزم به تعداد افراد آتیستیک است یعنی هیچ درمانی برای هیچ دو شخصی نتیجه یکسان نخواهد داشت. البته هیچگاه نباید جانب احتیاط را کنار گذاشت  و روش های پر خطر را آزمود، چون ما قصد نداریم به فرزندمان آسیب برسانیم. اگر روشی به نظر منطقی، طبیعی و بی ضرراست بدون تردید امتحانش کنید.
خوب بپردازیم به جزئیات بیشتری ازاین رژیم:


               
                                                   


در این رژیم مصرف غذاهای حاوی گلوتن و کیسئین به طور 100% قطع میشود.
غلات حاوی گلوتن عبارتند از گندم، جو، چاودار، ارزن، بلغور... بر این اساس مصرف غذاهایی مثل نان، پاستا، بیسکوئیت، کلوچه ، کیک، انواع سس، رنگهای خوراکی، شکلات، ادویه های مخلوط و بسیاری از سوپها و آشها که از گندم برای غلیظ کردنشان استفاده می شود، ممنوع است.
غذاهای  حاوی کیسئین عبارتند که شیرگاو، شیربز، شیرمادر، کره، پنیر، ماست، بستنی، مارگارین، خامه ... که مصرفشان ممنوع است.
لازم به توضیح است که علاوه بر غذاهای ذکر شده در بالا گلوتن ممکن است در چسب نواری، عکس برگردان، تمبر، پاکت نامه، داروها، ویتامین ها، مواد شوینده، مواد آرایشی، صابون ها، شامپوها، خمیر بازی، رژلب هم یافت شود.

بله بله کاملا برایم قابل تصور است که چندین هزار سوال در ذهن دارید و افکار مثبت ومنفی در مغزتان با هم در جدالند. مگر میشود ؟ بچه من اگر نان نخورد می میرد؟ او فقط با شیر و نان زنده است! مگر می شود به بچه شیر نداد؟ پس تکلیف کلسیم چه می شود؟ شیر کاملترین غذاست چرا باید مصرفش را متوقف کرد؟ اصلا بدون نان که آدم سیر نمی شود!!
اینها و هزاران فکر و سوال دیگر اولین مسائلی است که ذهن شما را درگیر میکند. به عنوان کسی که این رژیم را امتحان کرده وادامه داده ام؛ اقرار می کنم که کار خیلی ساده ای نیست. اما غیرممکن هم نیست. ولی شما والدینی که حاضرید برای فرزندتان هر کاری انجام بدهید و تا این لحظه هم این کار را کرده اید، این رژیم هم می تواند یک قدم مثبت در راه پر پیچ وخم جدال با آتیزم(اوتیسم) باشد.

در پست بعدی به تفصیل توضیح خواهم داد که چگونه این رژیم را شروع کرده و ادامه دهیم. تا آن زمان در پناه خداوند آرام باشید.


در تهیه این مطلب از منابع زیر بهره برده شده است:

The Kid-Friendly ADHD and Autism Cookbook

http://gfcfcanadianstyle.wordpress.com/

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8974027014046961808#editor/target=post;postID=7204056249853338327

http://www.tacanow.org/family-resources/gfcfsf-diet-on-a-budget/

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free,_casein-free_diet

http://www.autism.com/index.php/treating_diets

http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%BE%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF_%D9%BE%D9%BE%D8%AA%DB%8C%D8%AF%DB%8C


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر